Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
Watertoren met wijds uitzicht over de Weerribben

Watertoren Sint Jansklooster

Plaats
Sint Jansklooster

Bouwjaar
1931

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 900.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Sint Jansklooster

Bouwjaar
1931

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Watertoren met wijds uitzicht over de Weerribben

De watertoren van het Overijsselse Sint Jansklooster ligt in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Een unieke plek, die vanaf 46 meter hoogte een prachtig uitzicht over de omgeving biedt. Op die manier wordt de middeleeuwse verkaveling met vele sloten en smalle verkaveling mooi zichtbaar. Het industriële monument blijft de komende jaren dienstdoen als uitkijktoren in dit fraaie natuurgebied.

Historie van de watertoren in Sint Jansklooster

In 1865 startte men in Nederland met de bouw van watertorens. Ze zorgden voor schoon en stromend water en vormden architectonische visitekaartjes voor de waterleidingbedrijven. Watertorens vallen vaak op vanwege hun afmetingen en situering in het vlakke landschap. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de watertorens.

De watertoren in Sint Jansklooster is in 1931 in opdracht van N.V. Waterleidingmaatschappij Noord-Overijssel (nu Vitens) gebouwd. De architectuur van de toren is specifiek voor de jaren 30: sober gewapend beton en bekleed met bakstenen in de Amsterdamse stijl.

Sinds 1997 is de toren een rijksmonument, dat tot voor kort ook nog daadwerkelijk als watertoren functioneerde. Er zijn in Nederland nog enkele watertorens die hun oorspronkelijke functie hebben behouden, maar de meeste zijn in onbruik geraakt of gesloopt.

Herbestemming en restauratie

BOEi nam in 2011 de watertoren over van Vitens en heeft de restauratie en herbestemming begeleid. De watertoren is vervolgens voor de komende veertig jaar ter beschikking gesteld aan Natuurmonumenten.

In 2014 is dit bijzondere rijksmonument als uitkijktoren geopend voor het publiek. Bovenin de toren zijn vier extra ramen gemaakt en binnen is een spectaculair trappenhuis in Harry Potter-stijl ingebouwd. Met ruim tweehonderd treden, elkaar kruisende trappen, tussenbordessen met zitjes en schermen waarop het verhaal van de watertoren wordt verteld.

De klim naar boven is een belevenis op zich en eenmaal boven volgt de beloning: aan alle kanten is er tot aan de horizon uitzicht over het weidse merengebied van De Wieden

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Natuurmonumenten, Vitens, de provincie Overijssel, de gemeente Steenwijkerland en de omwonenden, ZECC architecten

Ontdek meer projecten met type: Industrieel